Informatie

Kookles

*** Helaas kan de kookclub tot nader bericht niet meer plaatsvinden i.v.m. ontvangen bericht van de Gemeente. ***

De chefs van de kinderkookclub hebben in principe om de week een les op woensdagmiddag. Een les is altijd gekoppeld aan een thema. Het thema kan een land zijn zoals Italië, Frankrijk, Nederland etc., maar een thema kan ook gaan over bepaalde ingrediënten, kleuren, kooktechnieken etc. Iedere les wordt er gewerkt met verse ingrediënten. Aan de start van een les wordt eerst kort iets verteld over de gerechtjes die gemaakt gaan worden: waar komen de gerechtje vandaan, wat gaat er allemaal in, en hoe gaan we dat doen. Op deze manier leren de kinderen om te gaan met verschillende ingrediënten en worden ze bewust(er) van de aandacht en liefde die we (zouden moeten) geven aan onze gerechten. De kinderen leren zo elke les weer wat nieuws, en er is altijd ruimte voor vragen, trucjes, en nieuwe ideeën. Bovendien bundelen de kids de recepten in een door hen zelf gemaakt kookboek!

De kids maken niet alleen kennis met nieuwe gerechten, maar ook met nieuwe kruiden en producten die ze nog helemaal niet kennen, of waarvan ze niet weten dat deze deel uit maken van een bepaald recept. Door ze zelf de ingrediënten bij elkaar te laten zoeken geef ik de kinderen veel verantwoordelijkheid en gaan ze helemaal op in hun taak!

Omdat de kooklessen ervoor zorgen dat er een echte kinderkookclub ontstaat, leren de kids om samen te werken met elkaar. Hoewel ze heel veel dingen zelfstandig op kunnen pakken, zal het regelmatig voorkomen dat de kinderen sámen aan een gerecht moeten werken om zo in de geplande tijd een maaltje op tafel te kunnen zetten. Hierboven wordt verse pasta bereid door twee chefjes die elkaar goed helpen.

Zoals je ziet zijn de kinderen van begin tot eind bezig met de maaltijd. Dit zorgt er niet alleen voor dat de kinderen besef krijgen van de tijd en energie die gestopt wordt in een lekker maaltje, maar het zorgt er ook voor dat kinderen bereid zijn gerechten te proeven die ze wellicht nog nooit gegeten of klaargemaakt hebben. Omdat de kinderen alles zelf hebben klaargemaakt zijn ze trots op het eindresultaat en willen het maar al te graag proeven. Meer over het programma van de kinderkookclub en prijzen vind je hier.